Home > Sluis > Locatie
 
 
 
 

Locatie


De plek waar de sluis ligt kan op verschillende manieren aangeduid worden.
Vanaf de weg gezien ligt de sluis ingeklemd tussen de Noordkade en de Witte Singel. Nabij de Veilingbrug en de plek waar het Noordeinde eindigt en het Zuideinde begint. Als je op het water zit, ligt de sluis daar waar je vanuit de Veilingvaart in de "Veender- en Lijkerpolder buiten de bedijking" via de Zwet naar het boezemwater van het Braassemermeer vaart. Of andersom natuurlijk.
Vroeger, toen je bij het Paddegat van de wereld af zeilde, was deze aanduiding ruim voldoende. Tegenwoordig kijken we met de hulp van Google en kornuiten vanuit de ruimte op ons zelf neer. We bepalen de positie met GPS en prikken elke plek op aarde vast met breedte- en lengtegraden. De sluis ligt op 52º11'35,4" Noorderbreedte en 4º37'42,5" Oosterlengte; hier dus.

Kunnen we gelijk even laten zien waar ooit de andere drie sluizen waren: Oude Wetering , Nieuwe Wetering en Rijpwetering.

Vroeger was de omgeving van de sluis het kloppend hart van de Veense bedrijvigheid. Naast de sluis was de veiling waar de geteelde producten werden verhandeld en verscheept.
Nu is het de mooiste plek van de Veen, waar het op mooie zomerse dagen bruist van andere bedrijvigheid. Varen, fietsen, wandelen, sluisje kijken, hardlopen, terrasje pikken, kermis vieren, hond uitlaten, nordic walken, enzovoort, enzovoort.
Regelmatig zorgt café De Haven voor extra vertier en drukte, zoals tijdens de  jaarlijkse Stoomdompel op nieuwjaarsdag. Maar op de vrijdag van de kermis beleeft deze plek haar drukste dag. Dan nemen de "Stamgasten van De Haven" bezit van sluis en omgeving voor hun jaarlijkse waterspektakel.

 
Veense Sluis